måndag 4 mars 2013

LCHF

Efter vinterhelgernas frosserier återstår bara att krypa till korset och erkänna sig besegrad.

När midjemåttet har en högre siffra än längdmåttet är det dags att ta till vad som helst. Nja, man kanske inte är där riktigt än, men det räcker att man känner ett behov av att sitta ner i hallen för att inte magen ska "väga över" när man knyter skorna.

När man har en syster som är expert på det där med att tappa vikt (en 59-åring med en figur som en 25-åring), så blir man onekligen intresserad av LCHF (Low Carb High Fat)metoden. Det man behöver är inspiration att sätta igång.

Jag fick ett presentkort av min arbetsgivare i julklapp, giltigt på Adlibris. Syrran som också fick ett likadant hade köpt en receptbok av Sten Sture Skaldeman, som hon rekommenderade.

När jag också fått min bok började jag prova det ena receptet efter det andra. Nu efter c:a fjorton dagar är jag helt såld på denna fantastiska mat! Mina smaklökar står i givakt och hoppar jämfota om vartannat så fort jag närmar mig spisen. Jag har hittat smaklökar jag inte ens var medveten om att jag hade.

Det sägs att man behöver grädde och kärlek för att maten skall smaka bra och det ligger nog något i det för det är både grädde, smör och kärlek i den maten. Kär blir man i maten om inte annat. Det är inget problem att gilla den här maten. Problemet är nog att avstå från kolhydrater i rätt omfattning. Så just nu är ord som potatis, ris, bröd, pasta fula ord hemma hos oss. Ni som känner Stig undrar nog hur det kan vara möjligt.

Det är helt otroligt men Stig och King Edward ligger i separation. Bröd har han inga svårigheter att avstå från, men han har ett långvarigt och kärleksfullt förhållande till den där knölen, bakom sig. Vi får väl se om han lyckas genomföra skilsmässan.

Men hittills har det gått jättebra, faktiskt. Stig är precis lika nitisk i jakten på kolhydrater som jag. Under helgen lagar vi mat tillsammans och det är kul. Men ingen av oss är direkt bortkommen i köket så ibland känns det som om vi inkräktar på varandras domäner, när vi skall ha tillgång till redskapen samtidigt. Men på det hela taget går det fint.

Är det någon som undrar vad vi lagar?

Vi har provat på underbara lammfärsbiffar som vi blandat i nötfärs i också och enligt Skaldemans recept skall det vara fetaost bacon och olivolja i dem också. Vi gjorde en cole-slaw till detta gjord på blomkålsbuketter och brocholi samt creme fraiche och majonäs och lite kryddor. Icke att förglömma den smaskiga såsen bestående mest av grädde och japansk soya.

En annan gång gjorde vi kycklingfiléer fyllda med bacon och efterstekta en stund i en whiskyspädning. Grrrrymt gott! Bladspenat lite förvälld med västerbottenost och creme fraich, till detta. Åhhhh...!
Nu blir jag hungrig! Det finns visst lite laxfileer kvar sedan igår...... Tror jag ska sluta skriva nu.

Inga kommentarer: