
Tassar på tå medan maken sover i sitt lugna bo.
När Stickan jobbat nattskiftet kommer han hem 06.30 på morgonen.
Om jag har tur vaknar jag inte. Så om det är på helgen kan jag kanske få sova en stund till. Detta förutsätter att Stig inte lyckas väcka hunden.
Afrodite har blivit en riktig lathund senaste året. Hon hör ju sämre ocskå med ålderns rätt. Men om det är mörkt när Stig kör in bilen på gården, så ser hon ju strålkastarljuset och reagerar. Därför drar jag ner rullgardinen mot natten de nätter Stig jobbar.
Men det är också enda tillfället jag har bruk för rullgardin.
När man bor på landet som vi, finns det ju inga nyfikna grannar att skärma av sig från. De vilda djuren har väl inget intresse av att kolla in genom något fönster. Dessutom har vi en rejäl gårdsbelysning som lyser upp ordentligt där utanför. Varför ska man dra ner en rullgardin då?
Jag tror att det påverkar vår livsrytm på ett bra sätt om vi låter vår kropp veta när det är dags att vakna, genom att förprogrammera den innan man somnar.
När jag bodde i Skeppshult för tio år sedan använde jag sällan någon väckarklocka. Innan jag somnade sa jag bara till mej själv att nu ska jag sova i sju timmar. Eller åtta eller hur många det nu var innan jag skulle upp. Jag insisterade också på att vara utvilad då. Låter det komplicerat? Jag vet, men det funkade faktiskt.
Jag tror att om man lyckas övertyga sitt undermedvetna om att man ska sova en viss tid och sedan vakna utvilad, så tror jag att kroppen har förmågan att koppla av totalt och sedan i egen takt ta sig ur sömnens grepp, lugnt och stilla för att vakna utvilad. Vet i allafall att jag mådde väldigt bra med rikligt med avkopplande sömn de åren.
Varför jag inte gör så nu? Vet ej. Slutade nog när jag bytte jobb. Var väl orolig att försova mej. Om man vacklar i tron på sin egen kapacitet, fungerar det kanske inte. Har inte provat på länge. Kanske ska börja när jag blir pensionär!
Det är många egenskaper som går förlorade i vårt moderna samhälle. Stress är säkert en sak som påverkar oss negativt. Inget fel i att göra saker snabbt, men det får inte följas av skräcken för att inte hinna det man ska. Stress.
Att känna sin kropp. Lyssna på dess signaler. Veta när något är i olag. Jag tror inte på regelbundna läkarbesök. Man invaggar sig lätt i falsk trygghet. Läkare i all ära. De kan inte kolla allt.
Kan de förutse att jag ska få svininfluensa eller andra sjukdomar som slår till sporadiskt? De kan varna mej för att jag kan få hjärt och kärlsjukdomar om jag röker eller väger för mycket. Men det behöver jag ju inte gå till läkaren för att få veta.
Man behöver inte syssla med yoga för att veta om man lever fel ur hälsosynpunkt. Känn efter! Mår du bra? Är det något som förändrats? Om jag går upp i vikt känner jag det på brallorna jag försöker dra på mej. Har jag lågt blodtryck känner jag yrsel när jag reser mej hastigt. Har jag högt blodtryck hettar det i ansiktet när jag anstränger mej.
Har jag ont någonstans så kan jag ju välja att gå till en läkare och kolla varför. På förekommen anledning så att säga. Brösten kan jag kolla genom att klämma på dem. Luktar underlivet bra så är det inget fel där heller.
Duschar man varje dag så hinner svetten (om man anstränger sig) inte börja lukta illa. Luktar man illa trots att man duschat samma dag, kan det vara något fel.
Detta var allt från Junes friskhetsskola, för idag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar